07 febr. TOP DEL BAGES

1.MONTSERRAT
La incomparable muntanya de Montserrat, única en el món per la seva peculiar silueta i formació. Montserrat acull el santuari de la Mare de Déu i el monestir benedictí, el qual, des de fa quasi mil anys, ha estat al servei de tots els pelegrins que, des de tot el món, vénen a venerar la imatge de la Moreneta.
La Muntanya de Montserrat, un antic ventall costaner, és el referent paisatgístic i geològic que millor identifica el Geoparc, d’un gran valor estètic i de rellevància a nivell internacional. El relleu montserratí és format per centenars de metres de conglomerats ben cimentats i resistents a l’erosió, conjuntament amb un sistema de fractures verticals que individualitzen les agulles, que els processos geològics han anat modelant a través de milions d’anys.
Propostes turístiques:
1. Descobreix Montserrat www.montserratvisita.com
2. Visita al santuari http://www.montserratvisita.com/ca/propostes-de-visita/visita-al-santuari
3. Excursions a peu per la muntanya màgica de Montserrat http://www.montserratvisita.com/ca/propostes-de-visita/natura

Propostes turístiques:
- Cova de St. Ignasi http://www.covamanresa.cat/
- La Basílica de la Seu http://www.seudemanresa.cat/CT/index.php
- Espai 1522: la ciutat d’Ignasi
http://www.manresaturisme.cat/cat/article/5800-espai-manresa-1522-la-ciutat-d-ignasi
- Centre d’Interpretació Medieval del Carrer del Balç
http://www.manresaturisme.cat/cat/article/5963-centre-d-interpretacio-del-carrer-del-balc
- Visites guiades a la ciutat http://www.manresaturisme.cat/cat/article/5469-visites-guiades
- La Manresa Ignasiana. Manresa2022. http://www.manresa2022.cat/cat/
2.MANRESA CIUTAT
Manresa és una ciutat mil·lenària que ha conservat, en els seus carrers i monuments, l’empremta d’una història amb tres moments àlgids, que coincideixen amb les èpoques més representatives de la història de Catalunya.
La situació de Manresa dins el Geoparc en permet explicar gran part de la seva història geològica. Les roques sobre les que s’alça la ciutat ens remeten al mar que durant l’Eocè (al voltant de fa 40 milions d’anys) banyava aquestes terres. Les magnífiques terrasses fluvials que s’han preservat són testimonis de com ha anat canviant el territori els últims 2 milions d’anys, deixant un paisatge fluvial estretament lligat a la pròpia història de Manresa.

3.SANT BENET DE BAGES
Món Sant Benet és un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat. Un conjunt únic, on trobareu un monestir medieval a escassos metres d’un innovador centre internacional de recerca en cuina, tot en un entorn natural incomparable. Innovadores visites guiades al monestir, una oferta gastronòmica variada i d’alta qualitat, visites i activitats a la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència)… Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva i pensada per a tots els públics.
La zona on s’ubica el monestir no és casual. Es tracta d’un bon exemple de meandre de grans dimensions, que descriu el Llobregat en aquest punt. Els meandres són formes molt habituals en els rius i rieres del Geoparc, i sigui per les terres fèrtils que generen o per qüestions estratègiques han sigut espais molt utilitzats pels habitants del territori al llargs dels segles.
Propostes turístiques:
- Món Sant Benet. Visites http://monstbenet.com/ca/visitans
- Visita la fundació Alícia. Tallers http://www.alicia.cat/ca/tallers/tallers

Propostes turístiques:
- La muntanya de sal, única al món http://cardonaturisme.cat/ca/que-fer-hi/parc-cultural-muntanya-de-sal/
- El Castell de Cardona http://cardonaturisme.cat/ca/que-fer-hi/castell-de-cardona/
- El centre històric de Cardona http://cardonaturisme.cat/ca/que-fer-hi/centre-historic/
4. CARDONA
La Vall Salina, font de la gran riquesa de Cardona: la sal, que s’hi explota des del Neolític, i de la potassa que es va explotar entre els anys 1929 – 1990, és la raó d’existir de Cardona.
Cardona és un dels llocs que millor reflecteix el vincle entre la història geològica i la història dels seus habitants. La presència de les sals, explotades ja durant el Neolític han fet d’aquesta singularitat geològica, el diapir salí, un objecte de desig, estratègic i molt valuós, custodiat de ben a prop per l’imponent castell. Les velles instal·lacions de la mina Nieves són un important patrimoni miner.

5. CELLERS DO PLA DE BAGES
Els cellers del Bages son majoritàriament explotacions familiars, i tots tenen vinya pròpia. Aquestes característiques impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya que es tradueix en la qualitat dels seus vins. Actualment hi ha 14 cellers adscrits a la D.O.
La relació entre geologia i vi existeix des que el ser humà va fer-se viticultor, i és un patrimoni valuós del Geoparc. La història geològica ha determinat les roques, l’orografia i el microclima que conformen el paisatge. Actualment, aquí, els conreus de vinya segueixen les valls fluvials tot i que antigament van ocupar moltes vessants de muntanya a base d’infinitat de feixes. Els sòls derivats de terrenys argilosos i margosos al Pla de Bages, i margosos i calcaris a les zones més accidentades dels límits de la conca central, són els sòls predominants amb viticultura al Geoparc.
Propostes turístiques:
- Heretat Oller del Mas www.ollerdelmas.com
- Abadal http://cat.abadal.net/
- Solergibert http://www.cellersolergibert.com/cat/lafamilia.php
- Celler Cooperatiu d’Artès. Espai Artium http://www.cavesartium.com/es/
- Mas de Sant Iscle https://www.masdesantiscle.com/
- Collbaix. Celler el Molí https://www.cellerelmoli.com/es
- Celler cooperatiu de Salelles http://www.coopsalelles.com/Salelles/index.php/homepage
- Fargas Fargas http://www.fargas-fargas.com/main.php?lng=1
- Vins Grau https://www.vinsgrau.com/
- Celler Santmartí https://www.cellersanmarti.cat/
- Caves Gibert http://www.cavagibert.com/cat.htm
- Can Serra dels Exibis http://www.exibis.com/es/
- Vins Colltor http://www.vinoscolltor.com/
- Les Acàcies http://lesacacies.com/

Més informació:
- – Bagesterradevins, ruta guiada de les tines de la vall del flequer https://bagesterradevins.cat/event/ruta-guiada-per-la-vall-del-flequer
- – Article de la revista El Pou de la Gallina: http://www.elpou.cat/noticia/111/seguint/tines/vall/flequer
- – Web Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort http://www.elpont.cat/el-municipi/el-pont-de-vilomara-i-rocafort/tines-al-mig-de-les-vinyes.htm
6. TINES DE PEDRA SECA DE LA VALL DEL FLEQUER
Una excursió que ressegueix unes construccions úniques a Catalunya, les tines de pedra seca, des d’on s’elaborava el vi al mig de la muntanya, a peu de vinya. Es tracta d’edificacions úniques a Catalunya, datades dels segles XVIII i XIX, que testimonien la importància de la vinya i el vi a la comarca del Bages.
7.PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L’OBAC
En el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es troba el Montcau (1.056 m) que s’alça entre el Bages i el Vallès Occidental. Al vessant nord, just a tocar les ribes del Llobregat, trobem les Valls del Montcau que presenta una geografia de superfície accidentada en què se succeeixen carenes muntanyoses separades per valls travessades per torrents on hi trobem abundant vegetació. A més el terme conserva elements puntuals com innumerables fonts, coves i avencs característics d’un relleu en el qual l’aigua ha provocat una important erosió i que han marcat l’ocupació humana de la zona. També trobem Balmes Obrades que són unes cavitats que han estat utilitzades com aixopluc.
Mura i Talamanca són dos pobles pintorescs que conserven tot el seu encant rural amb carrers i places a l’entorn de l’església, en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, es troben envoltats de carenes, torrents, gorgs, coves, fonts i balmes que podreu descobrir seguint algun dels nombrosos camins i senders.
Més informació:
– Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac
Autor imatges: Òscar Rodbag, ©Bages Turisme – Consell Comarcal del Bages
Cap comentari